Ikämessut 3.10.2023

Savonlinnan Kansalaistorilla vietettiin tiistaina 3.10. Ikämessuja.

Ikämessujen päivä alkoi sateisena ja harmaana, mutta Kansalaistorin aurinkoinen ja ystävyyttä henkivä ilmapiiri loi hymyjä monien kasvoille.

Oli hienoa nähdä kuinka ihmiset kokoontuvat yhteen, yhdistykset, yritykset, oppilaitokset ja muut toimijat toimivat rinnakkain tietoa levittäen ja moni kävijä löysi uusia palveluita ja kanavia tukemaan omaa tai läheisen arkea. 

Kävijöitä houkutteli tiedon lisäksi arvonnat ja suussa sulavat makeiset, sekä tietenkin sosiaalisuus. Kansalaistorin oli täynnä hymyileviä ihmisiä ja mahdotonta puheensorinaa, kun ihmiset kohtasivat tuttuja ja keskustelivat esittelijöiden kanssa ajankohtaisista aiheista. 

Ikämessuilta löytyi tietoa monista aiheista mm. terveydestä, sairauksista, muistista, kotona selviytymisestä, apuvälineistä, ateria- ja siivouspalveluista, ystävätoiminnasta, sekä kodin turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Ohjattu jumppatuokio keskustelun lomassa vetreytti lihaksia ja sai ujoimpienkin kannat nousemaan lattiasta, vaikkei moni eturiviin uskaltautunutkaan. Kansalaistorin kahvila tarjosi myös mahdollisuuden hengähtää ja nauttia tuttujen seurasta kahvin äärellä. Tunnelma Ikämessuilla oli kaiken kaikkiaan rento ja viihtyisä. 

Mitä ihmiset sitten tulivat etsimään ikämessuilta? 

Paras kuulemani vastaus oli onnellisuus, moni kaipaisi arkeensa onnellisuutta mm. ryhmien ja tekemisen kautta, eikä uusi ystävä tai kaksi olisi pahitteeksi. 

Uskon että yhdistysten tarjoamien palveluiden ja vertaistukien kautta moni löysi arkeensa uutta iloa ja uusia kontakteja. 

Tapahtuma mahdollisti helpon kanavan löytää ja tutustua moniin eri palveluihin, jopa sellaisiin joita ei välttämättä tiennyt edes olevan olemassa tai tiennyt tarvitsevansa. Ikämessut ovat mahtava tilaisuus tutustua Savonlinnan tarjoamiin ikäihmisten palveluihin ja erityisen merkittävä se oli kohtaamisille. 

Aamun sateinen sää ei lannistanut ja tapahtumaan osallistui päivän aikana paljon kävijöitä.

Kiitos kaikille osallistujille 🙂

Artikkeli ja kuvat: Sanna Kokkonen