Välistä Väylälle -hankkeen maaliskuu

Hankekuulumisia Välistä väylälle-hankkeesta!

 

Oppilaitosyhteistyö

Hanketiimi on keskittynyt jatkoaikasuunnitelman mukaisesti kolmannen sektorin toimijoiden ja oppilaitosten Xamkin, Samiedun ja Spesian yhteistyön vahvistamiseen ja kehittämiseen.

Olemme aktiivisesti kartoittaneet Savonlinnan seudulla kolmannen sektorin toimijoiden tarpeita, toiveita ja halukkuutta oppilaitosyhteistyöhön sekä selvittäneet oppilaitosten toiveita, tarpeita ja monia mahdollisuuksia yhteistyöhön kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Oppilaitosyhteistyön vahvistaminen ja kehittäminen on innostanut yhdistystoimijoita ilahduttavasti ja uusia yhteistyömahdollisuuksia on avautunut paljon Xamkin sekä Samiedun suuntaan.

Pienryhmät

Jatkoaikasuunnitelman mukaisesti pienryhmätoiminnat ammattiopisto Samiedun TuVa-ryhmissä ja ammattiopisto Spesian Telma-ryhmässä ovat jatkuneet alkuvuodesta lähtien. Hanke mahdollistaa pienryhmille pitkäkestoisia yhteisöllisiä, osallistavia ja toiminnallisia aktiviteetteja jotka tukevat opiskelijoiden hyvinvointia, elämänhallintaa sekä opiskelu- ja toimintakykyä. Pienryhmille on jaettu myös hankkeen kokoamat ”Elämän hallinnan tueksi”- sekä ”Hävikistä hyödyksi”- kirjaset. Pienryhmien aktiviteetit on suunniteltu opiskelijoiden ja opetushenkilöstön kanssa niin, että ne luontevasti tukevat heidän opetussuunnitelmaansa.

Samiedulla starttasi vuoden-23 alussa myös toinen, pienempi TuVa-ryhmä, jonka kanssa aloiteltiin luontevasti hankeyhteistyötä. Olemme kokeilleet lajikokeiluna itsepuolustusta, keilausta sekä oppilaiden elämänhallintaa tukeaksemme toteutimme 72h-varautuminen- koulutuksen hankeyhteistyössä Kylien varautuminen häiriötilanteisiin- hankkeen kanssa. TuVa-ryhmien toiminnallisiin aktiviteetteihin on kutsuttu myös mukaan opiskelijoiden tukiverkostoa Samiedun opiskelijapalveluista sekä etsivästä nuorisotyöstä. On tärkeää, että opiskelijat oppivat ammatillisten opintojen alkumetreillä jo tuntemaan moniammatillisesta tukiverkostosta luotettavia, turvallisia aikuisia jotka yksilöllisesti voivat tarjota apua, ohjausta ja tukea opiskelijoille ammatillisten opintojen aikana.

Ammattiopisto Spesian telmalaisten kanssa olemme tutustuneet äänimaljarentoutukseen ja sen vaikutukseen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Helmikuun alussa toteutimme ulkoilupäivän Juppituvalla oppilaitosyhteistyönä Samiedun matkailu- ja kokkiopiskelijoiden kanssa. Ulkoilupäivän aktiviteetteina oli tarjolla pulkkamäkeä, lumikenkäilyä, pilkkimistä sekä tärkeänä osana tietenkin retkiruokailua. Ammattiopisto Spesian opiskelijaryhmälle hanke mahdollistaa myös 2 vkon välein Savonlinnan uimahalli PikkuSaimaassa kuntosali- ja uintimahdollisuuden opiskelu- ja toimintakyvyn tukemiseksi.

Verkostoyhteistyö

Osallistuimme useiden yhdistystoimijoiden kanssa 14.2.23 Kansalaistorilla pidettyyn Ystävänpäivä-tapahtumaan, jossa Samiedun ja Spesian opiskelijoiden kanssa askartelimme yhdessä yhteisöllisen sydämen ja keskustelimme paikalle tulleiden toimijoiden kanssa. OLKA-toiminnan koordinoimassa Ystävänpäivä-tapahtumassa oppilaitokset pääsivät esittelemään toimintaansa, opiskelijat saivat uusia kokemuksia ja sosiaalisia kontakteja sekä tietoa erilaisten yhdistysten toiminnasta.

Pienryhmille on suunnitteilla kaikkea kivaa tuleville kuukausille ja kolmannen sektorin yhteistyökuviot oppilaitosten kanssa etenevät sujuvasti. Näistä kerromme lisää sitten seuraavassa kuukausipostissa.

Kevättä on jo ilmassa, valon määrä on lisääntynyt valtavasti ja luontokin heräilee talvihorroksesta. Iloitaan siis kevään merkeistä  -kuulumisiin ja näkymisiin

-  Tiia, Salla ja Sari   -

Välistä väylille logo (2)