Jättiläiset Kuriin hankkeen kuulumiset syyskuu 2022

Jättiläiset järjestykseen ja hyödyksi

Jättiläiset kuriin 2-hankkeessa alkaa olla aika kasata kokemukset, vinkit ja kesän työt pakettiin. Mitä kaikkea soolotalkoilijat ja yhdistykset ovatkaan tehneet kesän aikana? Tässä pieni makupala.

Kuluneella kasvukaudella keskityttiin komealupiinin ja metsiimme levinneen jättipalsamin torjuntaan. Yhteensä talkootunteja on kertynyt reilut 1100 ja talkootuntien keruulappuja on vielä tulossa.  Suuret kiitokset jo nyt kaikille, joille alkuperäisluontomme lajiston runsaus, taigametsämme, vieraslajeista vapaat kulttuurimaisemat ja yhdessä hyvän tekeminen ovat sydämen asia.

Hyvis-iltoja sekä virkistys ja tyhy -talkoita

Hankkeen toiminta käynnistettiin Hyvis-illoissa, joissa saatiin hyvä käsitys alueiden innokkaista toimijoista sekä jättiläistilanteesta eri puolilla hankealuetta. Illoissa jaoimme myös vinkkejä luonnonvaraisten kasviemme käytöstä esimerkiksi ihoöljyinä ja virkistävinä hauteina.

Hyvinvointitalkoita alkuverryttelyineen, metsävesineen ja vinkkeineen kehitettiin työ- ja yhdistysporukoille ajatuksella: tee luonnolle hyvää yhdessä ja saat hyvänolonvaikutukset moninverroin takaisin.  Alla esimerkki näiden talkoiden sisällöstä.

Osassa talkoista kukoisti vanhan maaseutukulttuurin mukainen talkoohenki. Yhteiset kylä- ja perinnemaisemat ja jo aloitettu torjuntatyö olivat innoituksen ja voiman lähteinä mm. Savonrannalla ja Nousulan kylätalon ympäristössä. Tihviin talkoolaisille luvattiin maanparannusaineeksi maatunutta hevosenlantaa.

Oravissa, Haukiniemen kylällä talkoisiin osallistui myös suomenlampaita, hyvin tuloksin. Vanha hakamaa alkoi saada takaisin omaa ilmettään lampaiden mussuttaessa jättipalsameita kesän ajan.

Mukavia kokeiluja olivat myös komealupiinin lehdillä ja kukinnoilla sekä jättipalsamilla värjätyt langat. Kauniita värisävyjä syntyi niin Savonrannan Marttojen värjäyspadassa Martanpäivän talkoissa kuin Silvola-Anttola maaseutunaisten purkkivärjäyskokeiluissa. Eipä säästynyt jättipalsamikaan hyötykäyttökokeiluilta: nuoria versoja silputtiin vilttiyrttien kanssa keittoja ja munakkaita maustamaan!

Haitallisiksi säädettyjen muiden vieraslajien - kurtturuusu, jättiputket ja japanintatar – kuulumisista sekä torjuntavinkeistä sitten loppuraportissa enemmän. Nyt kiitokset kesästä!

Mirja Nylander, hankekoordinaattori

”Jättiläiset järjestykseen ja hyödyksi”

Jättiläiset kuriin 2 -hanke

mirja.nylander@kolomonen.fi , 044 – 751 7430

Savonlinnan Seudun Kolomonen ry
Pappilankatu 3
57100 Savonlinna

Hankkeen toiminta-aika: 20.4. – 19.10.2022.

Hankkeen rahoitus: Kainuun ELY-keskus, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat sekä Savonlinnan kaupunki.