Savonmaa_syystulet_ilmoitus 255x180-01

Tapahtuman Facebook sivuille TÄSTÄ

”Savonlinnan Syystulet” järjestetään
4-6.9.2020 poikkeusolojen vuoksi pienempinä osatapahtumina ja Tulishow sekä Lyhtyranta jäävät tämän vuoden ohjelmasta pois

Savonlinnan Syystulet järjestetään Savonlinnan ydinkeskustan alueella, satama-alueella sekä rantakatujen varsilla kesäkauden päättäjäisten ja syksyn vastaanoton merkeissä. Viikonlopun ohjelma koostuu useammasta tapahtumasta ja se tarjoaa aikamatkoja menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Tulielementtinä toimii Riihisaaren kallioille rakennettava virtuaalituli, joka kantaa nimeä ”Toivon tuli” symbolisoiden kuluvan vuoden koronapandemian aiheuttamia poikkeusoloja.

SYYSTULET 4.-6.9.2020 KOKO OHJELMA:
Runogeneraattori Polkase mua!
klo 17–00
Olavinkatu 30
Runogeneraattori synnyttää jokaisella pedaalin polkaisukerralla liiketilan ikkunaan uuden tekstin. Tekstin luonnin tekniikka on toteutettu Parkumäen Masinistien pilvessä toimivien algoritmien voimalla. Esitystekniikka toteuttaa sulautettua nykyaikaista elektroniikkaa kunnioittaen 80-luvun videoperinteitä. Sisältö: Kolkkokollektiivi. Tekninen toteutus: Parkumäen Masinistit. *

Näyttely: Hele Patjaksen kirjailtuja tuotteita
Vitriini nähtävissä koko päivän, myyjä paikalla klo 10–12 ja 17–20
Lossiranta Lodge, Olavinkatu 8
Ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Savonlinnassa syntyneen ja myöhemmin sinne palanneen tekstiilitaiteilija Hele Patjaksen (1926–1994) töihin. Esillä on vain murto‐osa hänen laajasta ja monipuolisesta tuotannostaan. Myyntinäyttelyssä kirjaillut kukkarot, tekstiilitaulut ja puserot sekä Ompele itse ‐käsityömallit. Osa Lossiranta Lodgen gallerian vitriineissä olevista töitä on myös mahdollista ostaa. Myynnissä ja näytteillä olevat ainutkertaiset käsityöt ovat 1980‐luvulta.

*

Katutanssiesitys
klo 17, 17.30 ja 18
Joel Lehtosen puisto
Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston E Street -ryhmän ohjelma, jolla ryhmä on osallistumassa Street SM -kilpailuihin 11.9.

*

Taiteiden Yö Nälkälinnanmäellä
klo 17–21
Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo, Nälkälinnanmäki, Tottinkatu 6a

Tervetuloa tutustumaan ITE KARHU – valokuvia ja veistoksia -näyttelyymme Nälkälinnanmäelle! Illan koko perheelle sopivassa ohjelmassa liikutaan karhuteemoissa:

klo 17.00 Valekarhu-Mölli pihalla
klo 17.15 Karhumainen satutuokio salissa
klo 17.45 Valekarhu-Mölli pihalla
klo 18.00 Karhumainen satutuokio salissa
klo 18.30 Luovan liikkeen tuokio salissa ja pihalla
klo 19.00 Luovan liikkeen tuokio salissa ja pihalla
klo 19.30 Luovan liikkeen tuokio salissa ja pihalla
klo 20.00 Lovan liikkeen tuokio salissa ja pihalla

Tule tapaamaan valekarhu-Mölliä! Valekarhun esittäjä on oikeasti koira, joka yrittää esittää karhua. Valekarhu on tavattavissa kahteen otteeseen Möllin jaksamisen ehdoilla, ehkä noin vartin kerrallaan.

Kiinnostaako karhusadut? Kirjastotätien karhumainen satutuokio on suunnattu alle kouluikäisille, ja se kestää noin 20 min.

Museoon on mahdollista tutustua myös liikkeellisen tutkimusmatkan muodossa tanssitaiteilija Sonja Elosen johdattamana. Osallistavien tuokioiden myötä niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät kokemaan näyttelyiden taideteokset luovan liikkeen kautta.
Muutokset mahdollisia.

ITE KARHU – valokuvia ja veistoksia sekä Kari Cavén: ILO PITKÄSTÄ ITKUSTA -näyttelyt avoinna klo 10–21. Vapaa pääsy.

Mikko-risteily matkustajasatamasta klo 18–19.30. Pääsyliput 20/10 euroa.

*

Taiteiden yö Savonlinnan Taidelukiolla
klo 17–21
Sotilaspojankatu 3

Ars Nova ry:n vuosinäyttelyn avajaiset
Galleria Eteinen klo 17–21
Näyttely nähtävissä 4.9.–30.10., avoinna arkisin klo 9–17.

Perussastamala
Taikkarin pihalla klo 19–19.50
Perussastamala on basisti Mikael Saastamoisen jatkuvasti muuttuva projekti. Perussastamalan katalogi sisältää soolobasismia, ambient jazzia ja freejazz punkkia. Perussastamalan tuleva improvisoitu soolosähköbassoshow karttaa genrerajoja ja pitäytyy epämukavuusalueilla. Hetken huumaa ja vittumaista ettimistä. Mikael Saastamoinen - sähköbasso, rumpukoneet, efektit.

*

Taiteiden yö Kulttuurikellarilla
klo 17–00
Olavinkatu 24

Taidevinkkaaja tavattavissa
Ravintola klo 17–23
Taiteiden yön taidevinkkaaja auttaa kävijää suunnistamaan illan ohjelmaviidakossa ja löytämään sieltä oman juttunsa.

*

Retrotytöt: ”On kummaa taikaa – mieltä kiehtoo”
Sali klo 17–17.45
Lauluyhtyeen esityksessä kuullaan ikivihreitä sävelmiä, joiden tulkintaa saattavat rohkaista illan hämyiset tunnelmat. Retrotyttöjen kanssa menossa mukana ovat tulisesti soittavat basisti Jukka Laaksonen ja pianisti Mika Siekkinen.

Duo Väliäänet: Muistoja kesästä
Ravintola klo 17.30¬–18 ja 20.30–21
Savonlinna-kvartetin Väliäänet esittävät pieniä kesätarinoita Bartokin ja Ribaupierren sävelin. Savonlinna-kvartetin toinen viulisti Eeva Vesamäki ja alttoviulisti Katja Inkala.

Työpaja: Tahroja - hiljenny ja kohtaa ajatuksesi
Ravintola klo 18.30–20-30 ja 21–22
Mari Liimataisen kahdenkeskinen osallistava työpaja. Yhden tapaamisen kesto 15 minuuttia.

Katri Susitaival: Gamba-vastaanotto
Backstage klo 18–19
Katri Susitaipaleen soolomusiikkia viola da gamballa. Kuulijat pääsevät yksitellen tai max. 3 hengen ryhmässä kuulemaan intiimin soittohetken kynttilän valossa, turvavälejä noudattaen. Musiikki on sävelletty 1600-luvulla Ranskassa ja Englannissa, mutta kuulostaa nykyihmisen korvaan yllättävän tutulta ja viehkeältä. Käynti Kalmarinkadun puolelta, backstagen ulko-ovella on henkilö, joka laskee kuulijoita sisään ja ulos.

Mozartista Bethoveniin
Sali klo 19.30–20.30
Katja Inkala, viulu ja Liisa Rousti, piano.

JAVAS
Sali klo 21–22
JAVAS on viisihenkinen, Itä-Suomesta lähtöisin oleva yhtye, joka ottaa yleisönsä soul-funk ja jazz-klassikoiden energisillä tulkinnoilla. Yhtyeen soitossa kuuluu muusikoiden poikkeuksellisen värikäs musiikillinen tausta: kaikkea jazzista heavyyn, sambakoulusta singaporelaiseen poppiin sekä kansainvälisten levytysten ja TV-esiintymisten glamourista rähjäisiin kuppiloihin. JAVAS tarjoilee kuulijoilleen monimuotoista musiikillista ilotulitusta ja vastustamatonta svengiä!
Anna Vaskelainen: laulu, koskettimet, pasuuna
Aino Kovanen: laulu, huilu
Vili Paavilainen: kitara
Sanna-Mari Savolainen: basso
Jarmo Valmari: rummut

Gypsy Rhythm Feat: Yasmin Baltzar
Ravintola noin klo 22–22.30 ja 23.15–23.45
Gypsy Rhythm soittaa hyvää ja menevää gypsy swingiä, niin iloisia kuin kaihoisiakin sävelmiä sekä virtuoosimaisia ja salamannopeita sooloja. Allan Bollström: rytmikitara. Viki Baltzar: soolokitara. Yasmin Baltzar: laulu.

*

Taiteiden yö Kahvila Saimassa
klo 17.30–19
Linnankatu 11

Pienoisnäytelmä: Astrid ja Olavi
Sisäpiha klo 17.30–18.10
Pienoisnäytelmä kertoo Olavi Pyhän tuntemattomaksi jääneen vaimon, Astridin, koskettavan tarinan. Samalla se valottaa pohjolan suosituimmasta pyhimyksestä yllätyksellisiä, inhimillisiä piirteitä. Tekstin on kirjoittanut ja dramatisoinut keskiajantutkija, dos. Susanna Niiranen (JY). Astridin monologin esittää Susanna Niiranen, Snorria Matti Rautiainen.

Duo Väliäänet: Muistoja kesästä
Kahvila klo 18.30
Savonlinna-kvartetin Väliäänet esittävät pieniä kesätarinoita Bartokin ja Ribaupierren sävelin. Savonlinna-kvartetin toinen viulisti Eeva Vesamäki ja alttoviulisti Katja Inkala.

*

Musiikkia puutarhabistrossa: Kamilla Kavala Duo
klo 18–19
Hospitz, Linnankatu 20

*

Taiteiden yö Sulosaaressa
klo 18–21.15
Sulosaaren laavu

Maahittaren matkassa
klo 18–18.45
Lähtö Sulosaaren laavulta.
Maahitar on tarinankertoja korpimetsistä ja suolammilta, talon katolta ja ikkunalaudalta. Tervetuloa matkalle arkisen maailman lisäksi todellisuuteen, jossa näkymätön on näkyväistä ja taika todellista, kun niin vain haluaa nähdä. Saana Pulkkinen: laulu, soitto ja tarinointi.

Joakim Berghäll SOLO
Sulosaaren laavu klo 19, 20 ja 21
Joakim Berghäll SOLO on savonlinnalaislähtöisen Berghällin (mm. Ismo Alanko, Helsinki-Cotonou Ensemble, Trash Heroes) multi-instrumentaalinen sooloprojekti. Esitys luodaan aina tilan ehdoilla, ja teokset syntyvät paikan päällä, toistumatta koskaan sellaisenaan.

*

Näyttely: Savonlinnan Uusi Taidemuseo
klo 19
Olavinkatu 72, as. 3

Näyttelyssä on esillä poikkeustilan aikana syntynyttä kuva- ja videotaidetta. Näyttelyn rungon muodostavat valokuvat, jotka on otettu valmiuslain aikaan. Kuvaajat ovat kukin dokumentoineet laajempaa Poikkeustila 2020 -hanketta varten. Yhdenkään töitä ei ole kuitenkaan ollut julkisesti esillä tässä laajuudessa. Savonlinnassa esillä on Veera Konstin, Esa Luodon, Jyri Pitkäsen ja Juho Liukkosen valokuvia. Hankkeeseen pystyy tutustumaan tarkemmin osoitteessa https://www.poikkeustila2020.fi/

Näyttely järjestetään osoitteessa Olavinkatu 72 asunto nro 3, jossa yksi Savonlinnan uuden taidemuseon perustajista, Lauri Ainala asui poikkeustilan aikana – ja toteutti videoteoksen, joka on niin ikään esillä näyttelyssä. Lisäksi esillä on taiteilija Ville Tarken ääniteos, joka pohjautuu hänen poikkeustilan aikana kirjoittamiin teksteihin.

Avajaisissa esiintyy laulaja-lauluntekijä Sami Kukka, joka on tehnyt pitkän uran musiikin ja äänen parissa. Sami Kukan esiintyminen noin klo 20.

Näyttely on auki ainakin 2 viikkoa!

*

Junnu – Sydämeni tänne jää -musiikkinäytelmän avoimet harjoitukset
klo 19–20
Savonlinnan teatteri, Kylpylaitoksentie 4

Yleisöllä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus päästä näkemään miten teatterin taika syntyy! Avoimet harjoitukset ovat yleisölle maksuttomia harjoituksia, joissa seurataan ohjaajan ja näyttelijöiden työskentelyä sekä kuullaan tekijöiden ajatuksia harjoituskauden keskeltä. Junnu – sydämeni tänne jää -musiikkinäytelmän ensi-ilta on lauantaina 19.9.2020.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kulku Onnellisten Ateljeen kautta (rannan puolelta).

Ethän tule sairaana teatteriin ja otathan koronasuositukset huomioon. Sisään otetaan henkilöitä niin paljon kuin katsomoon turvasuositusten mukaisesti mahtuu.

*

ILONTULITUS -nappijuttu
klo 19–24
Studio Ilon edessä, Linnankatu 34
Elise Kososen valotaideteos.

*

Taiteiden yön ulkokino
Joel Lehtosen puisto
klo 20–22

Savonlinna-kuoro laulaa ulkokinon alkamaan puiden siimeksessä. Ensi-illassa kuoron Rakkauden toiviotie -musiikkivideo. Kinossa nähdään elokuvat Saari sisälläni, Savonlinnan Parturi sekä Kettu ja Haudankaivaja.
Yhteistyössä: Kino Pattery, Parikkala

*

MeNaiset-lauluyhtye: Taiteiden yön karjankutsuhuudot

Kutsuhuutojen työpaja
klo 19–20.30
Melartin-Sali, Sotilaspojankatu 1
MeNaiset -lauluyhtye on työskennellyt pitkään suomalaisen ja suomalais-ugrilaisten kansojen laulukulttuurien esittäjänä ja tutkijana. Toiminnallaan yhtye haluaa pitää yllä pienten sukukansojemme ääniä, sillä osa laulutyyleistä on jo hävinnyt tai häviämässä. MeNaisten työpajassa vanhojen arkistoista löytyvien kutsujen lisäksi opetellaan Säämingin alueelta kerätty kutsuhuuto. Lisäksi keksitään aivan uusia kutsuja.

Karjankutsuhuutoja
n. klo 21–22
Kulkue lähtee torilta
MeNaiset-yhtye tuo karjankutsuhuudot kaupunkiympäristöön. Äänenkäyttö on niin kantava, että sen sanotaan kuuluvan kilometrien päähän.

*

Runojen yö Pikkukirkossa
klo 21.30–23.30
Olavinkatu 29

Mietiskelevä runomatka sielunpuihin
klo 21.30–22.15
Mirja Nylanderin mietiskelevä runomatka sielunpolkuaan etsiville ja sielunpolullaan matkaaville. Vesj´kansalaista metsäviisausperintöä ja vinkkejä sielunpuiden voimasta ja merkityksestä matkaajille. Lempeyssävytteisen runomatkan aikana osallistuja saa mahdollisuuden kuulostella oman sielunsa tilaa. Runomatka pohjautuu Mirjan kirjaan Metsä! Havuja sielulle.

Huolellinen tyttö
klo 22.20–23.30
Lavarunoilijat Veera Milja ja Nihkee Akka esittävät runodialogin surusta, hiljaisuudesta ja erilaisista tytöistä. Esityksessä kuullaan runoilijoiden omien tekstien lisäksi Larin Parasken runoja ja Sanna Niemelän musiikkia. Esitys kutsuu hiljentymään ja kuuntelemaan taukoja sanojen välissä. Tilassa ja tilasta saa liikkua omaan tahtiin.

*


HUOM.
Muutokset mahdollisia.
Seuraamme tarkasti hallituksen ja paikallisten viranomaisten tiedotusta koronapandemiaan liittyen ja teemme tarvittaessa toimenpiteitä heiltä tulevien ohjeiden mukaisesti. Julkaisemme tarkemmat turvallisuusohjeet lähempänä tapahtumaa.
Joissain ulkotapahtumissa säävaraus.

*
Taiteiden yö on osa Savonlinnan Syystulet -tapahtumaa, ja se järjestetään Opetus- ja Kulttuuriministeriön tuella.
Järjestämisestä vastaa Savonlinnan Seudun Kolomonen.

KESKIAIKAMARKKINAT Pe-Su 4.-6.9.2020
Osuuskunta Villapakka
Markkina-ajat
Pe n. klo 14–20(22)
La klo 10–20(22)
Su klo 10–15
Keskiaikamarkkinat sijoittuvat tänä vuonna Riihisaaren paikoitusalueelle, ja Olavinlinnaan johtavan sillan lähettyville puistoon.
Markkinoilta voit hankkia vaikkapa luonnonkosmetiikkaa, koruja, puusepäntöitä ja sepän taoksia, kummallisia kojeita ja pulmapelejä, keskiaikaisen ritarin varusteita, kankaita kaukaisista maista sekä kudonnaisia lähempääkin. Saat ihmetellä köydentekijän taitoja. Pääset myös nauttimaan lettuja ja suolaisia herkkuja ja huuhtomaan ne alas kupposella papujuomaa, tuopposella kuohuvaa tai mukillisella mehua.
Trubaduuri Markku Maankiertäjä viihdyttää kansalaisia aika ajoin markkinoiden humussa.
Mikäs markkina se semmoinen on missä ei sirkusta nähtäisi? Keskiaikamarkkinat tarjoaa hurjaakin mainetta niittävän, koko kansaa kiihdyttävän kattauksen rohkeita kirppuja sekä puhuvan rotan. Nostra&Damus – Suuri Kirppusirkus on täällä jälleen! Esitykset lauantaina ja sunnuntaina.
Olkaa tervetulleet keskiaikaan!
SYYSTORI Pe-La 4.-5.9.
Savonlinnan Kylät ry
Markkina-ajat
pe klo 14-20(22)
la klo 10-20(22)
Torilla on tarjolla suolaista ja makeaa monessa muodossa, käsitöitä mm. paperitaidetta ja koruja sekä aktiviteettejä lapsille ja lapsenmielisille.
Syystori on Syystulien markkinapaikka kauniin rantabulevardimme varrella.
AKTIVITEETTIAREENA Pe-Su 4.-6.9.
Activity Maker Oy
pe klo 14–20(22)
la klo 10–20(22)
su klo 10–15
Aktiviteettiareena löytyy Syystorilta. Pomppulinna, zorb -pallo ja paintball -tarkkuusammuntapeli.
ASUKASLOIKKA SAVONLINNA
Savonlinnan Seudun Kolomonen ry
Rauhoitu Rannalla Pe-La 4.-5.9. klo 18-22
Pikku Kakkosen rannassa. Vietä tunnelmallinen hetki Saimaan aaltojen kohinassa ja lyhtyjen valossa rentoutuen Pikku Kakkosen hiekkarannalla.
Vesj’kansa -hankkeen tarinarastien esittelyä Asukasloikan teltalla.
Laituripilkki La 5.9. klo 16 alkaen
Saat pilkit lainaksi ja sinut opastetaan pilkkimisen saloihin. Yhdessä pilkkiminenkin on mukavampaa! Mukana Savonlinnan Urheilukalastajat ry.
Pikku Kakkosen rannan tuntumassa.
YHDESSÄ TEKEMISTÄ La 5.9.
Yhdessä Itä-Savossa -hanke, Savonlinnan Seudun Kolomonen ry
Pikku Kakkosen rannan tuntumassa.
Säpinäkärri klo 14-16.
Savonlinnan Seudun Liikunta ry
Kärrillinen liikunnallista touhua luvassa!
Pikku Kakkosen rannan tuntumassa.
Lisää ohjelmaa myöhemmin.
OLAVINLINNA
Olavinlinna on avoinna arkisin klo 10-16 ja viikonloppuna klo 11-16.
Päivän viimeiset yleisöopastukset alkavat tasan klo 15.00. Lipunmyynti avataan arkisin klo 9.45 ja viikonloppuisin klo 10.45. Lipunmyynti ja pääportti suljetaan joka päivä klo 15.15.
Syystulet –tapahtuman aikana lauantaina 5.9. ja sunnuntaina 6.9. pääsylipun hinta à 6 € (alle 7 –vuotiaat ilmaisia), muina päivinä normaalit pääsymaksut (12e, 8e, 6e, 25e). Suosimme korttimaksua.
Yleisöopastukset järjestetään pääsääntöisesti ns. itäisen esilinnan alueella. Yksi opas voi opastaa maks. 20 osallistujan ryhmän. Suomenkieliset yleisöopastukset alkavat tasatunnein ja englanninkieliset yleisöopastukset alkavat klo 11,13 sekä 15.
SAVONLINNAN MAAKUNTAMUSEO
Syystuliviikonloppu Nälkälinnanmäellä
Saimaan luonto- ja museokeskus Nälkälinnanmäellä on avoinna Taiteiden yönä pe 4.9. klo 21 asti. Lauantaina ja sunnuntaina näyttelyt ovat avoinna klo 10–17. ITE Karhu – valokuvia ja veistoksia -näyttely avautuu perjantaina, Kari Cavénin Ilo pitkästä itkusta -näyttely jatkuu, samoin kuin pieni näyttely Saimaan luonnosta ja kulttuurihistoriasta. Museolla on perjantaina ohjelmaa pitkin iltaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Perjantaina vapaa pääsy näyttelyihin koko päivän. Lauantaina ja sunnuntaina näyttelyt ovat avoinna klo 10–17.
Lisäksi Mikko-tervahöyry risteilee matkustajasatamasta pe 4.9. klo 18 ja la 5.9. klo 14. Risteilyn kesto on 1,5 tuntia.
PÄÄKIRJASTO JOELI Pe 4.9. klo 10-17, La 5.9. klo 10-15
Kuvataidekoulun Vesj’kansa -näyttely Pääkirjasto Joelissa 2.-29.9.2020.
VEDEN TUOMAA -yhteisöllinen taideteos esillä 6.9. saakka, sekä kirjastolla että Aleksin aukion viereisessä tunnelissa (torilta päin junaseisakkeelle mentäessä).
KAUPUNKIKÄVELYKIERROKSET
Savonlinnan oppaat ry
Pe 4.9.
klo 14-15 Kaupunkikierros keskustassa
klo 17-18 Kaupunkikierros keskustassa
La 5.9.
klo 11-12 Tarinoiden Linnankatu lapsille ja lapsenmielisille
klo 15-16 Kaupunkikierros keskustassa
Su 6.9.
klo 11-12 Tarinoiden Linnankatu lapsille ja lapsenmielisille
klo 15-16 Kaupunkikierros keskustassa
METSÄMANDALAT- maataidetta Sulosaaressa La 5.9. klo 14-17
Mandalaohjaaja psykologi-taideohjaaja Tuula Kokkonen .
Tule tutustumaan yksin tai porukassa erilaisiin mandaloiden käyttötarkoituksiin ja luomaan oma luonnonmateriaaleista tehtävä taideteoksesi haluamaasi paikkaan saarta. Sopii myös lapsiperheille. Nonstop ohjeistukset Lettukahvilan/Grillikatoksen luona.
OLAVIN JAZZIN SYYSKAUDEN 2020 AVAUS La 5.9. klo 19 Kulttuurikellari
Olavin Jazz ry
Tuplashow – Kari Ikonen (piano) & JAF Trio: Joonas Tuuri (kontrabasso),
Adele Sauros (tenorisaksofoni), Frederik Emil Bülow (rummut)
Liput: ovelta tuntia ennen konserttia 22/17€ JA ennakkoon 20/15€
www.nettilippu.fi. Huom! Ennakkohinta edullisempi ja asiakkaalle ei
muita kuluja!
Muutokset ja lisäykset mahdollisia.
www.kulttuurikellari.comwww.savonlinnanyt.fiwww.olavinjazz.fi
Muutokset mahdollisia.

 

Lisätietoja antavat

Savonlinnan Seudun Kolomonen ry

toiminnanjohtaja Sirpa Kolistaja, puh 0500 691 574, sirpa.kolistaja@kolomonen.fi sekä
yhdistyskoordinaattori Johanna Kärkkäinen, puh 044 571 5920, johanna.karkkainen@kolomonen.fi

HUOM !

Seuraamme tarkasti maan hallituksen ja paikallisten viranomaisten tiedotusta koronapandemiaan liittyen ja teemme tarvittaessa toimenpiteitä heiltä tulevien ohjeiden mukaisesti.