Suomi Venäjä seura Savonlinnan kuulumiset

13.5. osasto tarjoaa (erityisesti venäjänkielisille) maahanmuuttajille maksutta suomeksi opastetun kävelykierroksen ”Linnankatu”. Lähtö on Navigaattorin (Olavinkatu 40) edestä klo 17.

 Linnankadun tuntematon suuruus Erik Laxman

23.5. klo 17 alkaen emeritusprofessori Hannu Kemppanen puhuu Miitissä, pääkirjastossa (Asemantie 5) aiheesta ”Kulttuurien kohtaaminen” venäjän kielen kääntäjien kouluttajan näkökulmasta. Aihe on ajankohtainen, kun tällekin seudulle on tullut runsaasti ukrainalaisia pakolaisia. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

 Merkityksen tunnistaminen

29.5. klo 14–18 on jäsenille ja (erityisesti venäjänkielisille) maahanmuuttajille tarjolla retki Varpalaan. Matkailuyrityksen (Juvolantie 1142) pihapiiristä lähtee luontopolku, ja pihalla on ulkoliikuntavälineitä ja ohjausta. Ulkoilun jälkeen sauna on lämpimänä ja tuvassa tarjolla kalaruokaa ja salaattia. Retki ja ruoka on maksutonta. Menemme kimppakyydeillä, joten kerro jos tarvitset kuljetusta. Ruokailun takia, ole hyvä ja ilmoittaudu viimeistään 25.5. osoitteeseen kirstils.kurki@gmail.com tai puhelimella 040 75 62 520.

Tiedoksi, vaikka ei ole osaston järjestämä juttu, että emeritusprofessori Timo Vihavainen puhuu 12.6. klo 14 Kustaa III:n sodasta. Paikka on Pihlajalahdessa Höökin maatilamatkailu (Pölläskyläntie 408). Tuota sotaa käytiin myös Savonlinnan Laitaatsillassa ja Rantasalmen Parkumäessä.

Kesäkuun ajan Lossiranta Galleriassa pidämme esillä Suomi-Venäjä-seuran näyttelyn ”Venäläinen nykykirjallisuus”. Esillä on mm. historiallisten dekkarien kirjoittaja Boris Akunin, monien maiden kirjallisuuspalkintoja saanut Ljudmila Ulitskaja ja Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittanut Svetlana Aliksijevits. Monet näyttelyn kirjailijoista suhtautuvat kriittisesti Venäjän hallinnon toimiin. Jos näyttelystä pidetään kirjallisuuskahvila, siitä on tarkemmin Itä-Savon Menoissa ja netissä visitsavonlinna.fi.

Savonlinnan oppaat opastavat kesällä esimerkiksi nämä venäläisyyttä sivuavat kävelykierrokset (10 €/henkilö):

- 23.6. ”Savonlinna – rajaseutukaupungin elämää”, lähtö Riihisaaresta klo 17

- 30.6. venäjäksi ”Linnan malmista Saimaan helmeksi”, lähtö Aleksin aukiolta klo 17

- 7.7. venäjäksi ”Savonlinna – rajaseutukaupungin elämää”, lähtö Riihisaaresta klo 17

- 28.7. ”Elämää telakan äärellä”, lähtö Laitaatsillan taistelun muistomerkiltä klo 17

Monet ukrainalaisetkin osaavat venäjää, joten kannattaa tuoda heitä mukaan venäjänkielisille kierroksille Savonlinnassa.

 

Terveisin Kirsti Kurki

040 75 62 520

kirstils.kurki@gmail.com