Jättiläiset kuriin ja muutakin yhteistä ympäristövastuuta

FB postaus

Oletko kiinnostunut ulkoilusta, hyötyliikunnasta kesäisessä luonnossa? Haluatko ryhtyä vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta omalla lähialueellasi yhdessä toisten samanhenkisten yhdistysaktiivien kanssa?

Jos vastasit myöntävästi, olet juuri oikea henkilö osallistumaan Jättiläiset kuriin -vieraslajihankkeen talkoisiin, joissa torjutaan kitkien ja niittäen haitallisiksi vieraskasveiksi luokiteltuja ja kotoperäistä kasvillisuutta voimakkaasti tukahduttavia jättipalsamia ja lupiinia.

Etsimme Jättiläiset kuriin -hankkeeseen talkoohenkilöitä ja -yhdistyksiä, jotka toimivat jättipalsami- ja lupiinikasvustoilla kesän mittaan ja ottavat tavoitteekseen estää kohdekasvien kukinnan sekä siementämisen tietyillä ennalta sovituilla paikoilla.

Talkoita voi koordinaattorilta saaduin ohjein ja varustein järjestää omalla lähialueella koronarajoitusten puitteissa esimerkiksi oman yhdistyksen jäsenille tai omalle tuttavapiirille. Myös henkilökohtainen ”soolotalkoilu” on toivottavaa ja jokainen tehty talkootyötunti arvokas sekä lähiluonnolle että hankkeen 1500 tunnin talkootyötavoitteelle.

Jättiläiset kuriin -hanke on saanut lukuisan määrän ilmoituksia eri puolilla toimialuettaan sijaitsevista jättipalsami- ja lupiiniesiintymistä. Niitä löytyy kaikista hankkeeseen osallistuvista kunnista Enonkoskelta, Rantasalmelta, Savonlinnasta ja Sulkavalta. Hankkeen koordinaattorilta voi tiedustella tarkempia tietoja oman alueen vieraskasvikasvustoista ja talkoiden toteuttamisesta. Jokaiselle talkooryhmälle varmasti löytyy kohde lähialueelta, jos intoa ja kiinnostusta kitkemis- ja niittotöihin löytyy.

Jättiläiset kuriin -hankkeen kolmas kohdelaji, jättiputki, on myös torjuttavien listalla. Koska jättiputken kasvineste voi aiheuttaa pahojakin ihovaurioita auringonvalon kanssa reagoidessaan ja kasvin torjuja tarvitsee työssään vahvat suojavarusteet, kutsumme ammattilaisvoimia tekemään jättiputken torjuntatyötä kanssamme ja toteutamme jättiputken torjunnan pääasiassa ostopalveluna. Jos tiedossasi on henkilöitä, jotka osana yritystoimintaansa tekevät haitallisten jättiputkien torjuntatyötä Enonkoskella, Rantasalmella, Savonlinnassa ja/tai Sulkavalla, ilmoitathan heidän yhteystietonsa hankkeen koordinaattorille.

Maailman ympäristöpäivä näkyy Inkerinkylässä ja Nätkillä

Maailman ympäristöpäivänä, lauantaina 5. kesäkuuta, ei Savonlinnassa levätä laakereilla ja pyöritellä peukaloita, vaan kääritään hihat ja ryhdytään yhteisvoimin reippaalla otteella nitistämään luonnon tasapainoa horjuttavia ympäristöhaasteita.

Jättiläiset kuriin -hanke järjestää Savonlinnan itäisissä kaupunginosissa Inkerinkylässä ja Nätkillä tapahtuman, jossa tutustutaan alueen maaperää laajalti vallanneisiin haitallisiin vieraskasveihin ja aloitetaan läpi kesän jatkuvat torjuntatalkoot.
Kohdekasveina ovat helposti kitkettävissä oleva jättipalsami sekä komealupiini, jonka sitkeisiin kasvustoihin tepsii parhaiten säännöllisesti toistuva, muutaman kerran kesässä tehty niitto.
Jättiläiset kuriin -hankkeen talkootapahtumilla halutaan edistää kansalaisten tietoisuutta haitallisista vieraskasveista sekä innostaa kaikkia yhdessä toteuttaviin torjuntatoimiin.

Myös ympäristön roskaantuminen on luonnolle uhka, joka korona-aikana on tuntunut pahenevan hetki hetkeltä.
Luontoon päätyy ihmisten huolimattoman roskien käsittelyn seurauksena valtavat määrät suojamaskeja, tupakantumppeja, pikaruokapakkauksia sekä juomapulloja ja -tölkkejä, jotka kaikki voivat esteettisen haitan lisäksi aiheuttaa merkittävää haittaa ekosysteemien toiminnalle ja paljon kärsimystä eläimille – pahimmassa tapauksessa eläimen kuoleman.

Osana itäisten kaupunginosien ympäristöpäivää järjestetään roskankeruutalkoot Karkulahden rantakallioilla ja uimarannan tuntumassa. Talkoot organisoi Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen Roskariihi-ryhmä, joka samalla kertoo roskien ympäristölle aiheuttamista vaaroista, jakaa taskuroskiksia sekä opastaa roskien asialliseen käsittelyyn ja jätteiden lajitteluun.

Ympäristöpäivän järjestäjät toivottavat kaikille kaupunkilaisille, kesälomaansa aloittaville koululaisille ja Savonlinnan ainutlaatuiselle luonnolle ihanaa, roskavapaata ja kaikin puolin turvallista kesää. He myös kannustavat järjestämään ympäristöpäivän talkootapahtumia vaikka pienimuotoisestikin jokaisessa Savonlinnan kaupunginosassa.

Itäisten kaupunginosien ympäristöpäivään lauantaina 5.6. kokoonnutaan vieraskasvitalkoisiin klo 14 Kaartilantien ja Inkilänkadun risteyksen palsaminkeruulaatikon äärellä ja roskatalkoisiin klo 16 Karkulahden uimarannalla. Säänmukainen vaatetus ja tukevat jalkineet ovat suositeltavat. Suojavarusteet ja työskentelytarvikkeet jaetaan paikan päällä. Osallistujille on tarjolla myös virvoketta ja välipalapurtavaa.

Tapahtumalla on säävaraus ja se järjestetään koronatilanteen sallimissa puitteissa.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Projektikoordinaattori Tiina Pulkkinen, Jättiläiset kuriin -hanke, p. 044 7593 577, s-posti: tiina.pulkkinen@kolomonen.fi