Vieraskasvit vähenivät ahkerien kitkijöiden ansiosta

Palsaminkitkentää Mertalassa kuva Tiina Pulkkinen

Haitalliseksi luokiteltu jättipalsamikasvi on komealupiinin ohella päässyt leviämään laajasti Itä-Savon alueella. Kasvustoja on hävitetty kitkemällä ja niittämällä lukuisissa talkoissa tänä kesänä. Kutsu paikallisiin luonnonhoitojoukkoihin on edelleen voimassa ja kitkettäviä kohteita on tarjolla seuraavaksi kasvukaudeksi uusillekin toiminnasta kiinnostuneille henkilöille sekä myös yhdistyksille.
Kuvassa Heidi Keski-Orvola ja Teuvo Karjalainen Mertalan jättipalsameja kitkemässä. Kuva: Tiina Pulkkinen

Jättiläiset kuriin -vieraslajihankkeessa on viime huhtikuusta alkaen tarkasteltu kolmen haitalliseksi luokitellun vieraskasvilajin esiintymiä Itä-Savon alueella ja organisoitu torjuntatalkoita osalle niistä.

Kohdelajeina ovat olleet komealupiini, jättipalsami ja jättiputket.
Torjuntatoimet käynnistettiin kesän kuluessa maanomistajien luvalla lukuisilla vieraskasviesiintymillä. Ripeiden kitkijöiden ja torjuntatyön ammattilaisten ansiosta moni kasvupaikka saatiin kokonaan puhdistettua kesällä versoneista haitallisista vieraskasveista tai ainakin pystyttiin merkittävästi hillitsemään kohdelajien kasvua ja siementuottoa.

Kasvustojen lopullinen hävittäminen edellyttää valpasta seurantaa ja toimintaa niillä jatkossakin vähintään parin vuoden ajan.
Hankkeen toteuttajat kiittävät haittakasvien kitkemiseen ja niittoon osallistuneita yhteistyökumppaneitaan arvokkaasta työstä alueen alkuperäisluonnon hyväksi ja monimuotoisen lajiston turvaamiseksi.

Useat hankkeeseen osallistuneet tahot ovat sitoutuneet valitsemiensa haittakasvikohteiden jatkoseurantaan. Kitkettäviä kohteita löytyy seuraavaksi kasvukaudeksi uusillekin toiminnasta kiinnostuneille henkilöille sekä yhdistyksille.
Maanomistajia kannustetaan vielä tänä syksynä tarkastamaan tonttinsa vieraskasvitilanne ja varustautumaan torjuntatoimiin varhain ensi kesänä, jos haitallisia vieraskasveja löytyy. Ajoissa aloitettu torjuntatyö tuottaa parhaan tuloksen ja säästää aikaa, vaivaa ja rahaa.

Facebookissa toimivassa Vieraslajivahti-ryhmässä on pohdittu mahdollisuuksia ja luotu yhteishenkeä haitallisten vieraskasvien leviämisen hillitsemiseksi itäisen Savon alueella. Ryhmä jatkaa toimintaansa lokakuussa päättyvän Jättiläiset kuriin -hankkeen jälkeenkin ja uudet jäsenet ovat siihen erittäin tervetulleita https://www.facebook.com/groups/450959402396250
ELY-keskuksen rahoittamaa Jättiläiset kuriin -hanketta hallinnoi Savonlinnan Seudun Kolomonen ry.

Jättiläiset kuriin -hankkeen yhteistyötahoina ovat toimineet:
ELY-keskus, Savonlinnan kaupunki: Kerimäen paja ja Puistot-yksikkö, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat, Itä-Savon Keskustanaiset ry, Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry, Kerimäen kappeliseurakunnan kiinteistötoimijat, Laitaatsillan kyläyhdistys ry, Lohikosken Maa- ja Kotitalousseura ry, Moinsalmentien alueen kyläyhdistys ry, Nälkälinnanmäki-seura ry, Olavin Retkeilijät ry, Oravin Martat ry, Retki-Toverit ry, Savonlinnan Keskustanaiset ry, Savonlinnan seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry, Sulkavan Martat ry, Sulkavan vankila ja VieKas LIFE -vieraslajihanke

Hankkeessa talkoomuotoisesti toteutettuun, hankkeen omarahoitusosuutta kartuttavaan ympäristönhoitotyöhön osallistui 144 henkilöä. Kohdelajien torjunnan parissa vastikkeetta tehtyjä työtunteja kertyi yhteensä noin 1200 tuntia. Jättiputkikasvustojen torjuntaa on ostopalveluina hankittu hortonomi Olli Pasaselta ja Minnan Monitoimi Tmi:ltä.

Lisätietoja:

Savonlinnan Seudun Kolomonen ry
Jättiläiset kuriin -vieraslajihanke
projektityöntekijä Tiina Pulkkinen
puhelin 044 7593 577
sähköposti tiina.pulkkinen@kolomonen.fi