Jättiläiset järjestykseen ja hyödyksi

2022_jattilaiset-tyhy-talkoot-kolomonen

Näillä Kolomosen TYHY-talkoilla avattiin Jättiläiset järjestykseen ja hyödyksi talkookesä. Saimme toukokuun lopussa kutsun kymmenkunta vuotta komealupiinia yksin lähimetsiköstä torjuneen talkoilijan luo. Pääasiassa kaivoimme komealupiinin juurakoita maasta ylös taloyhtiön talkoilijoiden kanssa. Kyllä yhteistyössä on voimaa ja silmissä iloa yhdessä touhutun ajan jälkeen. Hyväänoloon vaikutti myös se, että talkoilijoiden hulvattomat alku- ja loppuverryttelyt tehtiin taiten, välillä napattiin havuvettä ja lopuksi kiiteltiin toisiamme.

Kesän talkootunteja kertyi noin 1300

Jättiläiset kuriin 2-hankkeessa talkoiltiin kuluneen kesän aikana noin 1300 talkootunnin verran eli tavoite 1000 tuntia ylitettiin reippaasti. Tästä suuret kiitokset kaikille jättiläisiä järjestykseen laittaneille!

Mukaan oli viime vuodelta sitoutunut tiettyjä talkootuntimääriä kasvattamaan kahdeksan yhdistystä, joista ainoastaan kaksi yhdistystä joutui omien haasteidensa vuoksi luopumaan talkoiluista.

Mukaan talkoisiin lähti kuitenkin innokkaita ihmisiä soolotalkoilemaan yli kymmenestä uudesta yhdistyksestä. Viime vuoteen verrattuna saatiinkin lisää reilut puolet uusia ihmisiä, jotka kerryttivät talkootunneista 40 %. Ajallisesti eniten häärittiin jättipalsamien kimpussa, yli 60 % talkootunneista.

Entä mitä vielä on luvassa?

Loppuhiontaa vailla valmiina on ”Jättiläiset järjestykseen ja hyödyksi – innostusvihkonen”, joka tulee jakoon viikolla 43. Sen voi käydä lataamassa omalla koneelle Kolomosen sivuilta (Jättiläiset kuriin 2-hankkeen kohdalta). Siihen on koottu vinkkejä ja kokemuskertomuksia haitallisten vieraslajien torjunnasta ja hyötykäytöstäkin. Luvassa oiva pikku opus hyvistä käytännöistä ja onnistumisista – tavoitteena innostaa pitkäjänteiseen työhön taigametsiemme ja kulttuurimaisemiemme karun upeuden säilyttämiseksi.

 

Siis kiitokset kaikille arvokkaasta työstä ja mukavia lukutuokioita ”Jättiläiset järjestykseen ja hyödyksi – innostusvihkosen” parissa!

 

Mirja Nylander, hankekoordinaattori

”Jättiläiset järjestykseen ja hyödyksi”

Jättiläiset kuriin 2 -hanke

mirja.nylander@kolomonen.fi , 044 – 751 7430

Savonlinnan Seudun Kolomonen ry
Pappilankatu 3
57100 Savonlinna

 

 

Hankkeen toiminta-aika: 20.4. – 31.10.2022.

Hankkeen rahoitus: Kainuun ELY-keskus, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat sekä Savonlinnan kaupunki.